PRIDE Month 2020: ‘Show your pride at home!’

Het is 1 oktober en Suriname maakt zich ready voor de tiende editie van de PRIDE Month Suriname, het veelzijdige en kleurrijke evenement waarmee er in de afgelopen negen jaren awareness is gecreëerd. De bewustwordingsactiviteiten begonnen in 2011 met de Coming Out Day, die al snel uitgroeide tot een Coming Out Week. Sinds enkele jaren beleeft Suriname de PRIDE Month. Tijdens alle edities was er ruimte voor awareness, educatie, discussie, gezelligheid en een feestje. De doelstelling is altijd geweest om het maatschappelijke belang van een inclusieve samenleving breed onder de aandacht te brengen.

Gezien de huidige gezondheidssituatie rondom COVID-19 staat de organisatie van de PRIDE Month 2020 voor de uitdaging om deze maand op een innovatieve manier in te vullen. De organisatie kan deze jubileumeditie niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Het thema van de tiende editie is ‘At HOME’.
 
De activiteiten zullen dit jaar voornamelijk online plaatsvinden. Waar mogelijk wordt er een enkele fysieke bijeenkomst georganiseerd binnen de COVID-19-richtlijnen. Volgens internationale én Surinaamse traditie worden de PRIDE activiteiten afgesloten met de PRIDE Walk. Nu de enthousiaste deelnemers niet op deze wijze bij elkaar kunnen zijn, is er voor dit jaar een alternatief bedacht: de PRIDE RIDE. Meer info hierover komt in een later stadium.
 
Terugkerende onderdelen van de PRIDE Month zijn de PRIDE stories, het internationale filmfestival en de ondertekening van de Verklaring van Paramaribo door werkgevers. Wij roepen de gemeenschap, inclusief het bedrijfsleven, op om ook dit jaar hun regenboogvlag uit te hangen en te laten wapperen! Voor alle updates kan de Facebook-pagina van de PRIDE Month Suriname worden geraadpleegd. “Deze activiteit blijft belangrijk voor Suriname”, zegt Sherwin Vreeswijk, voorzitter van de organisatiecommissie. “Zeker in de afgelopen vijf jaar hebben veel mensen benadrukt dat de zichtbaarheid van de LGBT-gemeenschap in Suriname heel waardevol is. Niet alleen voor LGBT-personen, maar ook voor hun vrienden, familie en collega’s die de activiteiten niet alleen ondersteunen, maar er ook enthousiast aan meedoen!”