De geschiedenis

  • Stonewall-rellen New York 28 juni 1969
  • Op 28 juni 1970, New York de eerste Gay Pride Parade tussen de 5.000 à 10.000 deelnemers
  • Jaren 70 Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, België, Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland.
  • 1997 Sao Paolo, Brazilie 1 van de eerste prides in Zuid Amerika, in 2006 benoemd tot de grootste van de wereld bijna gelijkwaardig met New York
  • Oktober 2011 Paramaribo Suriname Eerste Coming Out Day
  • Oktober 2012 Paramaribo Suriname Coming Out Day werd Coming Out Week
  • Oktober 2017 Paramaribo Suriname Coming Out Week werd Pride Month

 

De Nationale ‘Coming Out’ dag wordt internationaal op 11 oktober gevierd en in de week rondom deze dag, worden sinds 2010 verschillende activiteiten georganiseerd. Met deze activiteiten willen wij seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar maken. Voor de groep LGBT-ers die nog niet openlijk voor hun geaardheid durven uit te komen willen wij een voorbeeld zijn en laten zien dat het oké is om te zijn wie je bent. Hopelijk draagt dit bij in hun eerste stap naar zelfacceptatie.

Diverse bedrijven zijn gevraagd in deze periode mee uit de kast komen door de regenboogvlag, het internationale symbool voor hoop, verlangen, trots en diversiteit van de LGBT gemeenschap, uit te hangen. Door deze ondersteuning laten bedrijven en organisaties aan hun LGBT werknemers en (toekomstige) klanten zien dat zij hen accepteren en waarderen en zien als gelijkwaardige burgers.

Heteroseksuelen kunnen ook participeren aan onze activiteiten door tijdens deze dagen iets roze te dragen. Zo laten zij zien dat zij LGBT vriendelijk zijn en hun zus, broer, familielid, vriend, vriendin, of collega niet alleen tolereren maar accepteren zoals zij zijn.

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd met als hoogtepunt op 11 oktober (‘National Coming Out day’) een loop, waarna er een afsluitende manifestatie plaatsvindt.
Internationale coming out dag werd voor het eerst georganiseerd op 11 oktober in 1988 in Washington door Robert Eichberg en Jean O’Leary. Het doel was en is overheden wakker te schudden en hen duidelijk te maken dat LGBT’s rechten hebben, en de bevolking te laten weten dat we bestaan en trots zijn op wie we zijn.

Sinds 2011 staan we in Suriname ook stil bij Coming Out Day. Een PRIDE Walk werd gehouden, een korte parade, om aan te tonen dat we deel uitmaken van de Surinaamse gemeenschap en dat er genoeg LGBTs zijn die in Suriname kunnen leven zonder zich te hoeven te schamen en zonder zich te hoeven verbergen. In 2012 bleek al gauw dat er behoefte was aan meer activiteiten en Coming Out Day werd Coming Out Week. In deze week waren er verschillende soorten activiteiten, zoals een discussieavond, een filmavond, feesten, een slagbal toernooi en een social-give back dag (waarop de LGBT gemeenschap een activiteit organiseerd voor en met een ander deel van de Surinaamse gemeenschap die het ook moeilijk heeft, denk aan kinderen in kindertehuizen, bejaarden, daklozen, etc).

In 2016 bleek dat de week alweer propvol gepland werd, wat niet alleen voor het vrijwilligers organisatie team zwaar was, maar ook voor de bezoekers en PRIDE Month Suriname werd geboren in 2017. De activiteiten werden over een maand verspreid en uitgebreid, de focus werd verschoven van het mogelijk maken dat mensen uit de kast konden komen en zichzelf konden zijn, naar trots zijn op wie je bent, inclusief je seksuele geaardheid en gender identiteit!