MATIE-awards voor wijlen DNA-lid Girjasing en Nederlandse ambassade

LGBT-platform huldigt medestanders
  
PARAMARIBO –  Voor zijn onvermoeibare inzet voor de Surinaamse LGBT-gemeenschap is Sheilendra Girjasing maandag postuum gehuldigd met de MATIE-award. De handgemaakte onderscheiding is vandaag aan zijn weduwe Iris Girjasing-Idu overhandigd door Omar Overman, voorzitter van het LGBT Platform.

 
Het Platform kende de award toe aan Girjasing omdat hij zich in 2011 als eerste politicus zeer duidelijk uitsprak tegen de homofobe mening van een andere volksvertegenwoordiger. Girjasing heeft zich toen zeer duidelijk laten kennen als een medestander van de LGBT-beweging in Suriname.
 
Mevrouw Girjasing toonde zich ingenomen met de geste. “Hij zou met een glimlach en ook serieus gezegd hebben dat hij het als plicht beschouwt, op te komen voor de rechten van de LGBT-gemeenschap. Voor mijn man was het een doodgewone zaak op te komen voor de mensen wiens rechten geschonden werden of worden.”
 
Haar echtgenoot nam in 2011 trots deel aan de eerste PRIDE Walk van Suriname, vertelde mevrouw Girjasing. “Hij was het eerste DNA-lid dat meeliep aan de PRIDE Walk en hiermee publiekelijk liet zien dat hij het belangrijk vond dat eenieder zichzelf mag kunnen zijn en trots mag kunnen zijn op zichzelf en ook mag kunnen liefhebben zonder daarin beperkt te worden.”
 
MATIE staat voor “Milestone Achievement Towards Institutionalizing/Internalizing Equality”, vrij vertaald “Mijlpaal op weg naar de verwezenlijking van gelijkheid”. De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan één individu en één organisatie. Om te zorgen dat de award zijn waarde behoudt, onderzoekt een speciale commissie elk jaar de verdiensten van de voorgedragen personen en organisaties.


 
Bij het tienjarig bestaan van de PRIDE is extra gelet op de rol die de genomineerden hebben gespeeld in de verbetering van de levenskwaliteit en rechten van de LGBT-gemeenschap. De award voor de organisatie ging dit jaar naar de Nederlandse ambassade in Paramaribo die partner was bij de oprichting van het LGBT Platform.
 
Nederland wil in de hele wereld een bijdrage leveren aan emancipatie van de LGBT-beweging, zei ambassadeur Henk van der Zwan. “Dat doen wij uit volle overtuiging, omdat wij vinden dat emancipatie van de LGBTI-gemeenschap hoort bij het mensenrechtenbeleid dat wij wereldwijd uitdragen. Het is van belang dat eenieder ongeacht ras, kleur, seksuele geaardheid, religie, sekse, wat dan ook, zijn of haar identiteit kan beleven en daar zonder vrees voor kan uitkomen.”
 
De ambassade heeft een onmisbare bijdrage geleverd aan vele activiteiten van de LGBT-gemeenschap in Suriname, benadrukte platformvoorzitter Overman bij de overhandiging. Van der Zwan voegde eraan toe dat de ambassade ook de verklaring van Paramaribo heeft ondertekend. “Dat betekent dat we niet alleen uitdragen maar dat we hier zelf op de werkvloer die acceptatie en veelkleurigheid proberen vorm te geven en daar staan we ook voor.”

De MATIE-awards zijn dit jaar ontworpen en vervaardigd door beeldend kunstenaar André Sontosoemarto. Hij liet zich inspireren door vrijheid, diversiteit en de wapperende rainbowvlag. De awards laten van elke zijde een ander beeld zien. Door het beeld een kwartslag te draaien, ervaart de kijker steeds een nieuw facet van het beeldje..