LGBT-platform presenteert 10 jaar PRIDE Month Suriname

PARAMARIBO – Suriname besteedt een maand lang extra aandacht aan de rechten en positie van lesbiennes, gays, biseksuelen en transgenders – kortom: aan de LGBT-gemeenschap. Op 1 oktober begint de PRIDE Month, een maand vol events, acties en activiteiten die moeten bijdragen aan een samenleving met ruimte en respect voor iedereen.

Het LGBT Platform Suriname, een bundeling van organisaties, organiseert al 10 jaar de PRIDE, een event dat net als in andere landen ook hier bijdraagt aan tolerantie, begrip en gelijke rechten voor mensen die niet voldoen aan de traditionele verwachtingen qua relaties, uiterlijk en gedrag.

Het thema van dit jaar, ‘Dis’ na mi’ (Dit ben ik) laat zien dat elk mens uniek is, dromen koestert, idealen nastreeft en liefheeft. Helaas kan het thema niet tot uitdrukking worden gebracht tijdens de PRIDE Walk, de vrolijke, kleurrijke, goed bezochte en positief gewaardeerde blikvanger.

Vanwege COVID kunnen dit en andere evenementen niet doorgaan. Met hulp van partners weet het vindingrijke LGBT-platform het onderwerp toch breed onder de aandacht brengen, door goed gebruik te maken van sociale en traditionele media.

Er zijn interviews met LGBT-personen en mensen in hun omgeving, antwoorden op “vrijpostige vragen”, een drag-contest en tal van andere interessante filmpjes en spotjes. Bedrijven en organisaties hebben toegezegd dat zij de regenboogvlag laten wapperen als teken van solidariteit.

Er staan ervaren krachten klaar om vragen te beantwoorden die binnenkomen via de Facebook-pagina en Instagram van de PRIDE Month Suriname, voor als men behoefte heeft aan een luisterend oor, of in gesprek wil gaan over iets dat hen bezighoudt.

De PRIDE Month kalender is deze maand goed gevuld met events en activiteiten van uiteenlopende aard. De LGBT-gemeenschap zal net als ieder jaar een positieve en duurzame bijdrage leveren aan een project waarvan velen in het land zullen genieten. De PRIDE Month-organisatie zal de samenleving op de hoogte houden van de activiteiten.