Family Day Pride Month Suriname gezellige en veilige bijeenkomst

Door Rose-Marie Maître
V.l.n.r. Ryan Singh, Omar Overman, Joey Lansdorf bestuursleden van het LGBT Platform

De oprijlaan van de Paramaribo Zoo is aan weerszijden bezet met auto’s. Bezoekers lijken elkaar in groepjes af te wisselen bij de in- en uitgang. Het is zondag. Gezinnen, families, vrienden en koppels hebben hun weg gevonden naar de Family Day voor Pride Month Suriname. Maar ook personen die een ontspannen zondagje uit willen, zijn er.

De Family Day is de enige activiteit gedurende de Pride Month, waarbij personen fysiek aanwezig zijn. “De Family Day is een vast onderdeel van de Pride Month waar wij met sport en gezelligheid bezig zijn overdag. Voorheen hadden wij een slagbal- en damesvoetbaltoernooi, maar vanwege Covid-19 willen wij dit jaar geen contactsporten”, vertelt Imran Taus, coördinator van de Pride Month. Dit leek de organisatie een veiliger alternatief op de Pride Walk en het filmfestival, gezien de huidige restricties op fysieke aanwezigheid.

Bijdrage aan de zoo

IMG 20211017 114131 scaled e1634583475649

De aanwezigheid van de Pride-activiteit in de dierentuin is tegelijkertijd een bijdrage van de organisatie aan de Paramaribo Zoo. De opbrengst van de kaartenverkoop is geheel voor de dierentuin bestemd. Echter, de mogelijkheid is gecreeërd voor bezoekers om subsidie voor hun toegangskaart aan te vragen. “Pride events zijn tot nu toe gratis geweest.

De kaart op zich, is niet duur, maar wij moeten allemaal nog wennen aan de nieuwe prijzen. Wij hebben als organisatie niet het geld om iedereen gratis toegang te verschaffen, dus hebben sponsoren ervoor gezorgd dat 70-80 personen uit het publiek een korting van SRD 20 op hun kaart hebben gekregen.” Hiermee wordt ook de gemeenschapszin binnen de LGBTQ+ gemeenschap versterkt.

Taus is zeer tevreden over de medewerking van de directie van de dierentuin. “Het stemt goed om te zien dat er wel degelijk mensen zijn in de samenleving die er openlijk voor durven uit te komen dat zij voorstaander zijn van een samenleving waar niemand uitgesloten wordt, dat LGBTQ’ers en alle andere genderidentiteiten gewoon zichzelf mogen zijn, ook in de Paramaribo Zoo. Het lijkt op een klein gebaar, maar voor de  LGBT-beweging is het heel wat.”

LGBTQ Educatie

Screenshot 20191211 100235 com.whatsapp 900x768 1

De organisatie is dit jaar ook gericht op educatie. Bij dit evenement is hieraan invulling gegeven met een speurtocht. Deelnemers die deze met succes uitvoeren, doen mee aan een loterij met SRD 1000 als hoofdprijs. In algemene zin worden drie videoprogramma’s geproduceerd waarin dit thema tot uiting komt.

Het gaat om de Pride Stories, Vrijpostige Vragen en Pride Updates. Aan informatievoorziening is er ook geen gebrek. Het LGBT Platform, het overkoepelende orgaan voor LGBTQ+ organisaties in Suriname, is ook aanwezig met informatiefolders en boeken over onderwerpen LGBTQ+ rakende.

In de tuin heerst een gezellige sfeer, overal waar je kijkt, zijn mensen  aan het genieten in de oktoberzon. Sommigen in de schaduw van de bamboebomen, anderen staan bewonderend voor de dierenkooien, kinderen die in het zwembad verkoeling zoeken, maar ook anderen die geen enkel speeltoestel onbenut laten. Er zijn Pride themed bijouxs te koop, hapjes en drankjes. De dj staat alleen in de grote vertelttent, maar zijn muziek verkwikt de sfeer tot ruim daarbuiten.

Bron: (keynews.sr)